Ziarul Ring: Pseudonutriționiștii scoși de pe piață. Rețetele pentru slăbit vor fi prescrise doar de dieteticieni.

Posted on 19 November 2013

Ziarul Ring: Pseudonutriționiștii scoși de pe piață. Rețetele pentru slăbit vor fi prescrise doar de dieteticieni.

Parlamentarii vor să pună ordine în haosul din domeniul sfaturilor pentru slăbit, care vin din partea unor oameni fără niciun fel de pregătire de specialitate. Astfel, aceştia au propus un proiect de lege care înfiinţează profesia de dietetician, acesta fiind singurul în măsură să recomande diete.

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor propune înfiinţarea profesiei de dietetician, reglementând astfel o specialitate practicată în prezent de absolut oricine. Dacă proiectul va fi aprobat, dietetician se va numi doar acela care urmează cei trei ani de cursuri de dietetică şi nutriţie din cadrul universităţilor de medicină şi farmacie. “Este o profesie de sine stătătoare, cu studii de specialitate, pentru că este un domeniu destul de complex, nu se poate exercita aşa cum se face la noi, pe baza unor cursuri sau a două cărţi citite. Dacă legea va fi aprobată, nimeni nu va putea recomanda sau prescrie diete folosind titulatura de dietetician. Pacientul sau omul are dreptul să ştie dacă respectivul are studii de specialitate. Consecinţele atunci când dai sfaturi de nutriţie după ureche merg de la absenţa unui rezultat aşteptat până la afectarea stării de sănătate”, ne-a declarat Laczko Kinga, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România.

Nutriţionişti făcuţi în trei ore de curs

Academicianul Nicolae Hâncu, şeful catedrei de Diabet, Boli de nutriţie şi Metabolism, de la Universitatea de Medicină din Cluj, ne spune că legea este mai mult decât bine-venită. “Pseudonutriţioniştii, cum le zic eu celor care dau sfaturi privind dietele, nu au mesajele cele mai profesioniste, adecvate, şi nu au nicio pregătire, spre deosebire de aceşti dieteticieni care sunt absolvenţi ai unei facultăţi de trei ani. Unii fac chiar masterate în nutriţie şi nu îi poţi compara cu cei care obţin certificate de nutriţionist după un curs de trei ore făcut pe internet”, a afirmat acad. Nicolae Hâncu. Potrivit proiectului de act normativ, practicarea profesiei de dietetician de către o persoană care nu are calitatea de dietetician autorizat constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.

“Nu are de ce să-şi bage statul nasul”

Dr. Andrei Laslău, rezident în chirurgie, cunoscut pe reţelele de socializare ca specialist în diete, susţine însă că prescrierea regimurilor de slăbit nu trebuie să fie apanajul dieteticienilor. “Nu are de ce să-şi bage statul nasul într-o chestie de genul acesta. Nu trebuie să faci trei ani de dietetică atunci când tu ştii mult mai mult decât ar putea ei să-ţi explice la colegiul de dietetică. Sunt cursuri făcute după nişte manuale învechite şi după studii învechite, unde ţi se îndrugă că este bun numai un sistem alimentar convenţional în care se promovează cereale la micul dejun, cartofi şi orez la garnituri şi fructe. Mie mi se pare deplasată toată treaba”, ne-a precizat dr. Andrei Laslău.

“Nu poate să-mi interzică mie Colegiul Dieteticienilor să-mi public mesele pe Facebook.”, Dr. Andrei Laslău

“Nu există diete standard pentru toată lumea, se ia foarte mult în considerare stilul de viaţă şi o grămadă de alte aspecte.”, Laczko Kinga, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România

 

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Sursa – http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/224338/Pseudonutritionistii-scosi-de-pe-piata-Retetele-pentru-slabit-vor-fi-prescrise-doar-de-dieteticieni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *