Poziție exprimată în cadrul campaniei de audiere publică cu privire la activitatea de prevenție în domeniul sănătății

Posted on 8 June 2013

Dr Santa Dora, medic primar in medicina de familie, licentiat in dietetica si nutritie

În România, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică şi Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare Medicală, principalele cauze de deces sunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular, tumori, boli ale aparatului digestiv, boli ale aparatului respirator. Majoritatea acestor afecţiuni se corelează cu factori de risc comportamentali la nivelul populaţiei. Afecţiunile cardiovasculare pot fi induse la vârste mai tinere sau agravate considerabil de fumat, regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarism, obezitate.

Autorităţile sanitare estimează că peste 50% din populaţia României este supraponderală, reprezentând un important factor de risc pentru afecţiuni ale aparatelor cardiovascular şi locomotor.

Devine o necesitate reînvăţarea unui stil de viață sănătos pentru reducerea problemelor legate de dietele dezechilibrate cu reducerea costurilor determinate de acestea, pentru ocrotirea mediului și creşterea calităţii vieţii în societatea noastră.

Dieteticienii, alături de școală, de medici, de psihologi şi de autorități, au o dublă responsabilitate pentru a îmbunătăți obiceiurile de alimentație: furnizând educația hranei și a gustului tinerilor și sprijinind agricultura la scară mică.

Credem că o abordare integrată, cu scopul de a include toate sectoarele relevante din lanț (agricultură, fiscalitate și planificare urbană, educație), ar fi de mare ajutor în activitatea de prevenţie.

TgMures

Tîrgu Mureș este un oraș situat în centrul țării, cu un climat plăcut, continental moderat, așezat în vecinătatea Munților Gurghiu, pe terasele râului Mureș. Orașul este înconjurat de multe păduri, are un complex de agrement cu multe terenuri sportive care permit practicarea multori sporturi: tenis de câmp, baschet, volei, football precum și bazine de înot. De asemenea, Platoul Cornești este o oază de sănătate pentru mureșeni.Toate acestea oferă un cadru de încurajare a mișcării, cu condiția să exploatăm la maxim potențialul pe care ni l-a oferit natura, chiar dacă uneori, poluarea aerului datorită Combinatului chimic Azomureș depășește limitele admise.

Între timp dieta actuală consumată de copiii mureșeni este alarmantă. Ne confruntăm cu o epidemie a obezității în rândul copiilor, cu malnutriția infantilă care s-a dublatîn ultimele decenii, iar anemia între copiii preşcolari reprezintă o problemă cu care se confruntă  de fapt toată regiunea europeană. Creşterea consumul de alimente procesate, de tip fastfood şi globalizarea pieţei alimentare, reduc dramatic prezența produselor tradiționale, iar ritmul alert de viață ne fură tot mai mult din sănătate. În rândul tinerei generații se remarcă consumul de produse nesănătoase, reducerea drastică a activității fizice, pierderea contactul cu natura, cu alimentele de sezon și cu înțelegerea actului de a mânca. Tulburările de comportament alimentar, obezitatea, afecţiunile stomatologice, bolile parazitare, tulburările de creștere și dezvoltare, lipsa cunoștințelor minimale despre nutriție, neapelarea la serviciile medicale, sărăcia sunt  problemele majore ale adolescenţilor.

Pornind de la misiunea organizaţiei noastre, am iniţiat  un proiect pilot în liceele mari din Tg-Mureş cu scopul de a informa cadrele didactice şi elevii, despre ce înseamnă alimentaţia sănătoasă, în perioada  octombrie 2012- iunie 2013. Obiectivul proiectului a fost organizarea şi implementarea unui program structurat de şcoală a alimentaţiei, având drept scop dezvoltarea abilităţii elevilor de a deprinde atitudini menite să le apere sănătatea fizică şi psihică. Toţi membrii Asociaţiei Bio-Nutritie  au organizat în mod voluntar dialoguri-ateliere cu liceenii în cadrul orelor de dirigenţie, permiţând elevilor să-şi împărtăşească sentimente, idei, griji legate de alimentaţie, venind în  întâmpinarea unor nevoi reale ca: suportul deteriorat al multor familii, dificultăţi în transmiterea modelelor deprinderilor sănătoase, comunicarea deficitară cu copiii, dificultăţi în a găsi persoane care să asigure gătitul zilnic pentru familii, părinţi veşnic ocupaţi. Ne-am propus  să oferim cunoştinţe şi experienţe care să-i ajute pe liceeni  să-şi pună în valoare potenţialul creativ real.

Din chestionarele de evaluare ale satisfacţiei elevilor a reieşit că marea lor majoritate au fost încântaţi să participe la astfel de ore şi ar dori să aibă cât mai multe ocazii de a participa şi în viitor la astfel de ateliere.

Noi considerăm că beneficiarii proiectului nostru sunt nu numai liceenii ci şi familiile şi comunităţile în care trăiesc acum, poate chiar şi urmaşii lor.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *