Opinie despre activitatea de prevenție în domeniul sănătății

Posted on 21 May 2013

Dr Santa Dora, medic primar in medicina de familie, licentiat in dietetica si nutritie

Initiatorii campaniei de audiere publica din 26 aprilie 2013 precizeaza ca preventia reprezinta activitatea de baza a medicului de familie, datorita careia “procesul de imbolnavire a populatiei poate fi controlat, generand… cresterea calitatii vietii.

Avand o experienta de mai multe decenii in medicina de familie  constat zi de zi ca medicii de familie sunt impiedicati sa practice activitatea de preventie!!!

Nu datorita rambursarii deficitare, deoarece practicam cu eroism continuu munca voluntara, mai putin preventiva si mai mult curativa.

Lipsa de timp pentru activitati preventive se datoreaza atat inundarii medicilor de familie cu bolnavii cronici, cat si superbirocratizarii activitatii acestora,  ducand incet chiar la uitarea palparii, percutiei si mai ales a ascultarii bolnavului, a ascultarii problemelor acestuia!

Lipsa receptivitatii pacientilor pentru actul medical preventiv, lipsa responsabilitatii de a se supune  consultatiilor preventive de bilant anual al starii de sanatate, reprezinta cealalta piedica majora in calea preventiei.

De aceea sustin ca „ Procesul de imbolnavire” nu poate fi controlat doar de medicul de familie. Oroarea imbolnavirilor cronice nu poate fi pusa pe seama medicului de familie!!!

PREVENTIA inseamna EDUCATIA populatiei pentru un stil de viata sanatos.

EDUCATIA trebuie inteleasa ca o actiune ritmica, sincronizata, in ECHIPA. Pe langa medicii de familie exista profesionisti calificati pentru acest tip de educatie pentru toate grupele de varsta ale populatiei:  nutritionisti – dieteticieni, profesori de sport, psihologi, asistenti sociali,  jurnalistii. In orchestrarea preventiei ar trebui sa fie loc pentru toate instrumentele si pentru toti profesionistii competenti. Trei generatii de nutritionisti-dieteticieni licentiati asteapta ca profesia lor sa fie legalizata, pentru a-si pune cunostintele in slujba preventiei bolilor cronice. Populatia nu poate fi educata doar de medicii de familie! Ea ar trebui sa deprinda obiceiuri sanatoase din copilarie:  sa iubeasca natura si sa o ocroteasca, sa stie sa-si prepare cu naturalete portia de hrana, sa favorizeze miscarea, sa stie cand sa se odihneasca si sa respecte somnul celor din jur, sa cunoasca valoarea preventiva a consultatiilor de bilant al starii de sanatate, al consultatiilor dietetice si psihologice.

Pacientii sunt dispusi sa dea un car de bani pentru o „examinare” cu Biorezonanta, apoi inca un car de bani pentru clarificarea iatrogeniei cu care se pricopsesc dupa o astfel de investigatie, lipsita de evidenta medicala, apoi sa dea alti bani pentru suplimente nutritive de slabit sau cu alte deziderate, dar nu stiu care sunt sursele de glucide si de grasimi sanatoase sau ca trebuie sa apeleze urgent la un psiholog la primul semn de bulimie sau anorexie s.a.

Consider ca trebuie sa invatam sa lucram in echipa. Adica:

1. Sa se introduca educaţia dietetica în curricula de învăţământ şcolar alaturi de cel puţin de 3 ore de sport pe săptămână si sa se asigure baza materiala a acestor activităţi preventive,

2. Sa se liberalizaze profesia de dietetician-nutriţionist  pentru a putea munci ca profesionişti  calificaţi în promovarea sănătăţii,  în sectorul educativ şi sanitar,

3. Sa se responsabilizeze/oblige pacienţii să se prezinte anual la consultaţia de bilanţ a stării de sănătate, pentru a ajunge in timp util la consultatii cu profesionişti calificaţi, în caz de nevoie,

4. Sa se subventioneze producţia de legume şi fructe autohtone.

Actiuni sinergice, cu evaluarea efectelor unei conlucrari continue a Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei, Ministerului Agriculturii, a Mediului si a Ministerului Finantelor pentru asigurarea bazei materiale a activitatii preventive, ar fi o investitie deosebit de benefica, ce s-ar amortiza in timp.