Comunicat de presa – Legea DIETETICIANULUI

Posted on 9 November 2015

Comunicat de presa – Legea DIETETICIANULUI

Proiectul legislativ initiat de Asiciatia Dieteticianilor din Romania, cu sprijinul Deputatului Vicentiu-Mircea Irimie

LEGEA 256/2015 privind exercitarea profesiei de DIETETICIAN, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România

Asociația Dieteticienilor din România anunță cu mândrie că LEGEA privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România a fost publicată în data de 5 noiembrie 2015 în Monitorul Oficial.

După ce a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare în Parlament (278 voturi pentru, 4 voturi împotriva și 7 abțineri; 3 absenți), a depășit ieri ultima etapă a procesului legislativ, urmând să intre în vigoare începând de astăzi.

Dorim să ne exprimăm recunoștința față de toți cei care au crezut în cauza noastră, s-au implicat activ și au făcut eforturi pentru atingerea acestui obictiv: deputatul Mircea Irimie, deputatul Florin Buicu, Asociația Română de Nutriție și Dietetică, Universitate de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitate de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, , Universitate de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, toate Universitățile de Medicină și Farmacie din țară deținătoare a secției de Nutriție și Dietetică și, nu în ultimul rând, Federația Europeana a Asociațiilor de Dieteticieni.

Astfel, România reușește să se alinieze la standardele Europene și face un pas important pentru atingerea obiectivelor European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020, la care s-a angajat.

Datorită numeroaselor încercări de dezinformare, considerăm important să facem următoarele mențiuni:

Profesia de dietetician este una în domeniul sănătăţii, ce impune studii superioare, la fel ca cea de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical, psiholog, etc – toate reglementate la ora actuală în România.

Dieteticianul este persoana calificată în nutriție și dietetică, ce aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau a indivizilor în stare de sănătate sau boală, avand un rol esențial în prevenirea și management-ul bolilor asociate nutriției.

Dieteticianul poate profesa atât independent, cât și ca parte a echipei medicale, lucrând în colaborare cu membrii acesteia. Dieteticianul nu are competențele necesare pentru stabilirea diagnosticelor medicale și prescrierea tratamentului farmacologic. Totuși, în problemele specifice de nutriţie şi dietetică ale pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică, acesta își desfășoară activitatea pe bază de libertate profesională, fără îngrădiri administrative privind prescrierea de măsuri dietetice şi de nutriţie. Principiul independenţei profesionale conferă dieteticianului dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional, cu asumarea răspunderii pentru calitatea ­acestuia.

La nivel european și internațional, profesia de dietetician este practicată de zeci de ani, reușind să dobândeasca o mare recunoaștere atât în rândul populației, cât și al specialiștilor din domeniul sănătății. Federația Asociaţiilor Dieteticienilor din Europa reprezintă în momentul actual peste 35 000 de dieteticieni din 27 de țări, inclusiv România. Începând din 2011, în România absolvesc anual peste 150 de dieteticieni.

Reglementarea profesiei de dietetician vizează combaterea proliferării unor practici neştiinţifice, dăunătoare și  asigurarea unor servicii de nutriție și dietetică de înaltă calitate, cu implicarea Universităților de Medicină și Farmacie, a Colegiului Dieteticienilor din România, Ministerului Sănătății și a altor instituții autorizate.

Reprezentant al Asociației Dieteticienilor din România,

Laura Grecu