Prima dezbatere națională asupra Legii dieteticianului

Posted on 30 July 2014

Prima dezbatere națională asupra Legii dieteticianului

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociației Dieteticienilor din România împreună cu deputatul Irimie Vicențiu Mircea au organizat în data de 28 iulie 2014 prima dezbatere națională cu privire la reglementarea legislativă a profesiei de dietetician. Evenimentul a fost găzduit în Sala Mare a Primăriei Turda, începând cu ora 11:00.

La dezbatere au participat, exprimându-și opinia, reprezentanți importanți ai mediului politic, academic și medical precum Anne de Looy – președinte de onoare al Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni -, Buicu Corneliu-Florin – deputat, secretar în Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților -, Vereșiu Ioan Andrei – președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice-, Roman Gabriela – președinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității -, Filip Lorena – președinte al Asociației Nutriție și Sănătate -,  precum și inițiatorii programului de studiu de Nutriție și Dietetică din universitățile de medicină și farmacie din țară: Cluj – prof. dr. Miere Doina, Mureș – decan, conf. dr. Tarcea Monica sau repezentanți ai acestora: Iași – dr. Lidia Arhire și dr. Laura Mihalache, Timișoara – dr. Alexandra Sima, Arad – lector Daniela Cirnatu și Suceava – dr. Daniela Buliga.

Profesia de dietetician a fost reprezentată de membrii celor două asociații inițiatoare ale celor doua propuneri legislative – Asociația Română de Nutriție și Dietetică: președinte Florina Daniela Ruta, Galdea Andreea, Cândea Liliana, Mare Iulia, Ganea Daniela, Iulia, Aldan Varga Maria, alături de deputatul Buicu Corneliu-Florin, și Asociația Dieteticienilor din România: președinte Laczko Kinga, vicepreședinte Suciu Diana, Szekely Brigitta, Laura Grecu, Laura Biriș, Adriana Matei, Liviu Deacu, alături de deputatul Irimie Vicențiu Mircea și avocatul Mititean Radu, de la casa de avocatură Revnic și Asociații -, reprezentanți ai dieteticienilor independenți din toate centrele universitare din țară în care aceștia există: Cluj – Iulia Hădărean, Mureș – Nagy Beata și Beatrix Hack, Iași – Adina Rusu și Monica Grigoraș și Timișoara – Maria Ivașcu și Putnoky Salomeia, dar și studenți în an terminal: Cluj – Flaviu Irimie și Eveline Molocea, Mureș – Martin Adrian și Nemes Levente, Iași – Mariana Chelariu și Maria Piscuc, Timișoara – Daniel Ciolacu și Ioan Cuciula, Arad – Daniela Tahacu și Florina Atimut și Suceava – Finis Magdalena și Stanicel Denis Ana-Maria.

Pe parcursul a patru ore peste 50 de persoane au discutat punctele esențiale cu privire la profesia de dietetician, aducând propuneri de modificare și completare a Propunerii legislative privind ORGANIZAREA ȘI EXERCITAREA PROFESIEI DE DIETETICIAN. S-a căzut de acord asupra nivelului minim de studii necesar pentru obținerea titulaturii de dietetician, a necesității reglementării profesiei de dietetician ca profesie liberală și implicit a formării Colegiului Dieteticienilor și, nu în ultimul rând, a necesității găsirii unei soluții pentru încurajarea înființării locurilor de muncă în toate ariile de activitate în care dieteticianul poate avea un impact pozitiv.

Dorim să mulțumim tuturor participanților pentru interesul și solicitudinea de care au dat dovadă răspunzând la invitația noastră și venind cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului legislativ. Dorim, de asemenea, să facem cunoscută disponibilitatea și deschiderea noastră pentru noi discutii, scopul final fiind de a pune la punct un cadru legislativ care să ofere dieteticianului statutul pe care îl are la nivel european, de profesie de sine stătătoare, membră a echipelor medicale, și care să asigure existența pe piață a unor servicii de nutriție și dietetică de cea mai bună calitate, contribuind astfel la promovarea sănătății în cadrul populației României.

Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim minunatei președinte a Federației Europene a Asociațiilor Dieteticienilor, reprezentând peste 30.000 de dieteticieni, care a fost prezentă pentru a ne împărtăși experiența și cunoștințele ei, pentru a ne susține și pentru a se asigura că profesia noastră va ajunge în cel mai scurt timp la nivelul la care se află în țările în care se bucură de o largă apreciere, atât din partea personalului medical, cât și din partea populației.

Reprezentant al Asociației Dieteticienilor din România,

Laura Grecu