Dezbatere cu privire la Legea dieteticianului

Posted on 21 July 2014

Dezbatere cu privire la Legea dieteticianului

COMUNICAT DE PRESA

Asociația Dieteticienilor din România, alături de deputatul Irimie Vicențiu Mircea, organizează în data de 28 iulie 2014 dezbaterea cu privire la reglementarea legislativă a profesiei de dietetician. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, la cabinetul parlamentar din Turda, str. Republicii, nr. 15.

Scopul dezbaterii este de a elabora varianta finală a Propunerii legislative privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician, pe baza opiniilor tuturor părților implicate și a celor două propuneri legislative existente Pl-x nr. 202/2014 și Pl-x nr. 188/2014.

Pe lista invitaților se află Vulcănescu Răzvan Teohari – subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății -, Anne de Looy – președinte de onoare al Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni -, Vereșiu Ioan Andrei – președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice-, Roman Gabriela – președinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității -, precum și rectorii și inițiatorii programului de studiu de Nutriție și Dietetică din toate universitățile de medicină și farmacie din țară.

La dezbatere vor participa reprezentanți ai celor două asociații inițiatoare ale propunerilor legislative – Asociația Română de Nutriție și Dietetică și Asociația Dieteticienilor din România -, reprezentanți ai dieteticienilor independenți din toate centrele universitare din țară, dar și studenți în an terminal.

Dieteticianul este persoana calificată în nutriție și dietetică ce aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau a indivizilor în stare de sănătate sau boală, având un rol esențial în prevenirea și managementul bolilor asociate nutriției.

În momentul actual, numeroase universități din țară oferă studii la nivel de licență și masterat în domeniul nutriției și al dieteticii, existând anual 250 de absolvenți. În acest context, reglementarea profesiei de dietetician și alinierea la standardele europene devine o necesitate.

Asociația Dieteticienilor din România este principala organizație profesională de profil, compusă exclusiv din dieteticieni licențiati, afiliată Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni. Scopul său este de a crea un cadru legal propriu, specific profesiei de dietetician și de a asigura un nivel superior de calitate a serviciilor de nutriție și dietetică.

Președintele Asociației Dieteticienilor din România,

Laczko Kinga